Friday, November 20, 2009
Despre Craciun, Mos Craciun si Mos Nicolae
Craciunul este o Sarbatoare a Bucuriei: fulgi mari de nea, zapada multa, clinchet de clopotei, colinde si un Mos batran, batran. Mos Craciun s-a nascut demult, acum multe sute de ani, nimeni nu mai stie cand si unde anume. Dar se stie ca Mos Craciun este ceva magic ce se intampla in fiecare an pe 24 decembrie. De el ne sunt legate cele mai frumoase amintiri ale copilariei si cu totii il asteptam in seara de Ajun sa ne puna codouri sub bradul impodobit.
Mos Craciun traieste in Laponia, impreuna cu niste spiridusi care lucreaza in fabrica de jucarii si care construiesc cadourile de Craciun. Tot acolo el primeste scrisorile copiilor. Mosul are niste urechi magice, cu care ii aude pe copiii din toata lumea si astfel stie cand sunt cuminti.
Mos Nicolae
Mos Craciun are un vestitor: pe Mos Nicolae care pune in ghetute dulciuri sau o varguta. Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae si primele cadouri le-a facut unor fetite sarace care s-au rugat Sfantului sa le ajute sa nu fie luate de langa tatal lor, pentru ca acesta nu avea cu ce sa le creasca. Sfantul Nicolae le-a raspuns la rugaciuni si le-a pus trei pungute cu galbeni, cate una pentru fiecare si astfel fetitele au putut ramane acasa langa tatal lor. De atunci, in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, Sfantul ii rasplateste pe toti copiii cuminti, iar pe cei obraznici ii pedepseste punandu-le o varguta in ghete.
De unde vine Mos Craciun
Dupa Mos Nicolae vine Mos Craciun, mosul batran, rotofei, cu o barba alba mare, imbracat intr-o haina rosie si care duce in spate un sac mare de cadouri.
Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun. Motivand ca este sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa nu a stat mult pe ganduri, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, nu o primeste in casa si o trimite sa nasca in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus. Afland Craciun, acesta isi pedepseste sotia. Dar Maica Domnului printr-o minune o ajuta pe Craciuneasa sa scape de pedeapsa sotului ei. Craciun, vazand aceasta minune si afland ca in grajdul sau S-a nascut Domnul Iisus, se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul crestin". Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci si de atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului, Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si ne pune sub brad cadourile mult asteptate. Sarbatoarea sfanta a Craciunului, cu mireasma-i de cetina de brad este incarcata de traditii si simboluri din cele mai diverse in intreaga lume.
Legenda lui Mos Craciun
Legendele spun ca Mos Craciun locuieste in Finlanda, la Muntele Ureche. Insa in timp ce Mosul ajunge in alte colturi ale lumii noaptea, copiii din Finlanda il asteapta pe batran in timpul zilei. Mosul bate la usa si intreaba: "Copiii din aceasta casa au fost cuminti?", iar raspunsul este afirmativ de fiecare data si Mosul este invitat sa poposeasca si sa isi goleasca sacul. Seara, lumea se strange in curtea bisericii pentru a participa la slujba speciala de Craciun, iar apoi fiecare familie aprinde lumanari pe mormantul rudelor. Tot aici, daca vrei sa-ti mearga bine, se recomanda sa ai o provizie considerabila de prajituri si sa nu lasi pe nici unul dintre musafirii care iti trec pragul casei sa plece pana ce nu a gustat din ele. Din budinca de orez cu migdale se pastreaza o portie si pentru spiridusul care traieste in pod. Daca el va servi din prajitura, inseamna ca va veghea in continuare asupra prosperitatii casei respective.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nu mai cred in Mos Craciun...dar cred in magia lui.....
ReplyDeleteCraciunul...perioada mea preferata din an... Toata lumea este fericita, primim colindatori, gatim mancaruri traditionale, impodobim bradul, ne facem cadouri, dar mai ales petrecem clipe deosebite alaturi de cei dragi...
ReplyDelete